Porties: 4–5
Bereidingstijd: (plus marineren)
Stijl: Aziatisch / wokgerecht
Ideaal voor: bereiden op je Hot Wok gasbrander voor snelle, hete roerbak
Dit gerecht combineert sappige kip, knapperige groenten en noedels in een smaakvolle, lichte saus. Dankzij de intense hitte van een Hot Wok-branders krijgt alles snel die typische “wok-touch” — eiwitten dichtgeschroeid, groenten knapperig en noedels perfect gaar.
Ingrediënten
-
500 g kipfilet (bij voorkeur mals, “inner fillet” / kip van binnen)
-
150 g bimi (wilde broccoli)
-
150 g groene asperges
-
4 wortelen, in reepjes of plakjes
-
4 lentegroenten / bosuitjes, in stukjes
-
1 kleine courgette, in plakjes of halfmaantjes
-
300 g woknoedels (direct in de wok, geen voorgaring)
Voor de marinade:
-
2 eetlepels olie (pinda- of koolzaadolie)
-
2 eetlepels lichte sojasaus
-
1 eetlepel teriyakisaus
-
½ theelepel bakingsoda (om de kip extra mals te maken)
Voor de bouillon / “sausbasis”:
-
Ongeveer 800 ml groente- of kippenbouillon
-
1 eetlepel oestersaus
-
3 eetlepels lichte sojasaus
-
2 eetlepels donkere sojasaus
-
Optioneel: 1 eetlepel extra teriyakisaus naar smaak
Benodigdheden
Bereidingswijze
1. Kip marineren
Snijd de kipfilet in hapklare stukjes. Meng in een kom de olie, lichte sojasaus, teriyakisaus en bakingsoda. Voeg de kip toe, meng goed zodat alles bedekt is, en laat 3–4 uur marineren in de koelkast.
2. Groenten snijden
Snijd de bimi, asperges, wortelen, bosuitjes en courgette in hapklare stukken zodat ze mooi in de wok verwerkt kunnen worden.
3. Bouillon / sausbasis klaarmaken
Bereid circa 800 ml bouillon en meng daarin de oestersaus, lichte sojasaus, donkere sojasaus en optioneel extra teriyakisaus. Zet dit klaar als je gaat wokken.
4. Groenten wokken
Verhit de wok op hoge temperatuur met een scheut olie. Voeg de groenten toe (bimi, asperge, wortel, courgette, bosuitjes) en roerbak snel, constant omgooien, tot ze nog knapperig zijn. Breng op smaak met bijvoorbeeld je favoriete wokrub of kruidenmix. Haal de groenten uit de wok en zet apart.
5. Kip wokken en combineren
Wok de gemarineerde kip in de hete wok tot aan de buitenkant bijna gaar. Voeg ongeveer 500 ml van de bouillon toe en verlaag het vuur (of gas) zodat de kip langzaam gaart. Voeg de noedels toe (zonder voorgaring) en blijf beetje bij beetje de bouillon toevoegen terwijl je roert, tot de noedels geheel gaar zijn en de vloeistof opgenomen is.
6. Groenten terug in de wok
Voeg de eerder gewokte groenten terug in de wok, warm alles kort door, zodat smaken samenkomen. Serveer direct.
Share:
Paella met schelpdieren en kip
Hoe onderhoud ik mijn wok van carbonstaal?